Csótányokkal élni...??? csótány, poloska, egér, patkány, darázs, bolha blogja...

csütörtök, október 05, 2006

Fáraóhangya-kolónia irtása

Sokan küszködnek a fáraó hangyák okozta kellemetlenséggel, hiszen:
  • Fertőző baktériumok és kórokozók hordozói, emiatt felelős lehet éppúgy, mint a csótány, enterális megbetegedésekért,
  • Undort kelt a puszta jelenléte,
  • Megrágja a szigetelő anyagokat, faanyagot, ezáltal közvetlen anyagi kár ér minket

A WHO és az ECEH 2002 és 2004 közötti felmérés alapján a hangyák a legelterjedtebbek a városi lakásokban (mintegy 26%-ban), ezután következnek a legyek, míg a csótányok a lakások 20%-ban találhatóak meg. Ha belegondolunk, ez elég nagy fertőzöttségnek tekinthető!

Hogyan védekezzünk a fáraóhangyák elen?

Jelenleg egy termék alkalmas ezen kártevők teljes kiirtására. Ez a termék egy különleges hatóanyaggal van felvértezve, (S-METOPREN) neve Protect B Fáraóhangya irtó granulátum.

Alkalmázása oly módon kell történjen, hogy ezeket a csalétek állomásokat a fáraóhangyák által látogatott helyekre kell kitenni. Kicsit pepecs munka, mert időnként más helyeken jelenik meg, így a csalétket olyankor érdemes áthelyezni, illetve további csalétek állomásokat kirakni, az új helyekre.

A permetezést, illetve a felület kezelő aeroszolokat használatát kerülni kell, mivel a dolgozók kiirtása nem oldja meg a problémát, hisz' a rejtett életmódot élő kolónia, érintetlen marad, így kis idő elteltével, (kb 40-45 nap) elteltével ismét megjelennek a hangyák.

Hogy miért jó a csalétek? Az S-METOPREN egy fejlődésgátló hormon, amit táplálékként minden dolgozóhoz, illetve bolyban élő egyedhez eljut, s így kb 90 nap elteltével (hisz' egy hangya élettartama kb ennyi), eltünik teljesen. Kicsit irónikus, de pont a dolgozok szorgalmának köszönhetjük, hogy gyorsan megszabaduljunk tőlük.

Konklúzióként azt kell monjam, hogy talán ez az egyetlen rovarfaj, amit kifejezetten egyénileg lehet kiírtani. Amennyiben szükséges, cégünk akár házhoz is szállítja a terméket, illetve megvásárolható nagyobb áruházakban, gazdaboltokban, háztartási szaküzletekben.

9 Comments:

  • Fáraóhangya
    (Monomorium pharaonis)

    Meleg égövről származó, trópusi rovar, hazánkba az 1970-es években hurcolták be.

    Biológia

    A nőstény (királynő, anya) 3,5-5 mm hosszú. Szárnyai vannak, amelyeket a sikeres párzás után elveszít. A hímek 3-4 mm nagyságúak, feltűnően feketék és mindig szárnyasak. A legnagyobb tömegben előforduló, szárnyatlan, 2-2,5 mm hosszú dolgozók igen vékony testalkatúak, vörösessárga színűek, sötétebb hátsó testvéggel. Szembetűnő, hogy a potroh szelvényei a torral kettős bütyökkel ízesülnek.



    Az anya életében több száz petét rak le, melyekből a lárvák 5-6 nap alatt kelnek ki.
    A lárvák fejlődéséhez 26 °C hőmérséklet és 80 %-os relatív páratartalom az optimális, ezen körülmények között a pete lerakásától az imágó megjelenéséig 35-42 nap telik el. Kedvezőtlen környezeti tényezők között a fejlődés időtartama elhúzódik. A dolgozók
    50 napig, a hímek 2-3 hétig, az anya átlagosan 270 napig él.

    Sok hangyafajtól eltérő tulajdonsága, hogy egy-egy fáraóhangya bolyban igen sok, néha több száz királynő élhet együtt, melynek feladata az utódok biztosítása. A hímek szerepe a királynő megtermékenyítésében van. A dolgozók a királynőket és a hímeket táplálják, az utódokat gondozzák. Mindenevők, bármely élelmiszert elfogyasztanak.

    A bolyból szerveződnek egy, vagy több királynővel az ún. leánykolóniák, amelyek az eredeti bollyal továbbra is laza kapcsolatban maradnak.

    Kolóniáját az épület falában alakítja ki, különösen a fűtő- és melegvízvezeték közelében, amely az optimális környezeti feltételeket biztosítja. Egyes esetekben a különféle berendezési tárgyakban (pl. szekrényben, ágyneműtartóban stb.) esetleg a hosszú ideig tárolt élelmiszerekben is képződhetnek bolyok. Tűvékonyságú járatai a csempefúgákban, a konnektordobozok és villanyvezetékek közelében, illetve a csővezetékek mentén, azok áttörési helyén vannak.

    Az épületbe kizárólag passzív úton, a berendezési tárgyakban, vagy az élelmiszerekben levő bolyokkal jut be. Az épületek egyes szintjei között, a csővezetékek mellett aktívan terjed tovább.

    Jelenlétét parányi mérete miatt csak akkor fedezzük fel, amikor már jelentős mértékben elszaporodott.

    By Blogger kovacsolt, at 10:05 de.  

  • sokat tanultam

    By Anonymous Névtelen, at 11:53 du.  

  • Köszönöm, nagyon érdekes és tanulságos összefoglaló leírás!

    By Anonymous Névtelen, at 3:51 du.  

  • rsz w imo u, free porn. xsf u, kcp ptpcmd! dcnf h hdk qa.

    By Anonymous Névtelen, at 11:36 du.  

  • Szia! Érdekelne, hogy a macskára ártalmas ez a szer? Mert pont miatta nem tudom hatékonyan megoldani ezt a problémát. Köszi

    By Anonymous Névtelen, at 2:10 du.  

  • Mi is vettünk Protect-B fáraóhangya írtót... Semmit sem ér. Hozzá se nyúlnak a fáraóhangyák. Néha átmásznak a műanyag tasakon, de soha nem mennek bele. A kiszórttal se foglalkoznak, csak átmennek rajta. Nagy átbaszás az egész.

    By Anonymous Névtelen, at 6:55 du.  

  • sajnos én is azt tapasztaltam, hogy a protect b nevű csalétket a fáraóhangyák hanyagolják, nem viszik el

    By Blogger Unknown, at 11:21 de.  

  • Mi most próbáltuk ki a Protect-B fáraóhangya irtót,azt még nem tudom,hogy beválik e de az biztos,hogy zabálják.Fontos a jó kihelyezés és már viszik is. Remélem 90 napon belül kipusztulnak

    By Blogger Unknown, at 10:27 de.  

  • 2 napja raktunk ki 2 Protect csalétket, az egyiket már 90%-ban elhordták, a másikra még nem találtak rá, messzebb van a fészküktől. Lehet átrakom a kifogyasztott helyére.

    By Blogger Unknown, at 1:32 du.  

Megjegyzés küldése

<< Home